m

Latest News
Follow Us

jopie.oomkes@reiscreaties.nl

Ma – Za 10.00 – 20.00 uur

Image Alt

Duitse Wadden

De Duitse Wadden vallen onder de deelstaten Nedersaksen, Hamburg en Sleeswijk-Holstein en zijn weer onderverdeeld in de Oost-Friese en West-Friese eilanden.

De, bewoonde, Oost-Friese eilanden zijn van west naar oost Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge. Verder horen er nog een aantal onbewoonde eilanden tot de Oost-Friese eilanden. Deze eilanden behoren tot de deelstaat Nedersaksen.

Zoals we in Nederland een ezelsbruggetje hebben voor de Nederlandse Wadden, TVTAS voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, heeft Duitsland een ezelsbruggetje voor de Oost-Friese eilanden, van oost naar west: “Welcher Seemann liegt bei Nanny im Bett”.

Het bewoonde eilandje Neuwerk en de onbewoonde eilandjes Scharhörn en Nigehörn horen tot de deelstaat Hamburg.

Tot de Noord-Friese eilanden behoren de Duitse eilanden Pellworm, Amrum, Föhr, Sylt en de Halligen. De Halligen zijn eilanden zonder dijken en duinen. De huizen en andere gebouwen zijn gebouwd op terpen. Langeness, Hooge, Gröde, Nordstrandisch Moor, Oland, Süderoog, Südfall, Norderoog en Habel vormen de Halligen.

Ook de Deense eilanden Rømø, Mandø, Fanø en Langli behoren tot de Noord-Friese eilanden.

Tot slot nog het eiland Helgoland. Helgoland ligt een stuk verder uit de kust dan de Oost-Friese Waddeneilanden en behoort dan ook niet tot de Waddeneilanden.